Lubię to

Zupa Krem Pomidorowy z Olejem z Czarnuszki i Smażoną Krewetką na Chipsie z Batata


Trochę inne, trochę nowoczesne podejście do wszystkim dobrze znanej zupy pomidorowej.
Nie do końca możemy tu jednak mówić o zupie, wszak krem jest niezwykle sycącym daniem w zupełności nadającym się na cały obiad.


Potrzebujemy:
- 4 pomidory malinowe
- puszka pomidorów
- 1 batat
- pęczek włoszczyzny
- 2 spore ząbki czosnku
- 200 g surowych krewetek
- świeża bazylia
- natka pietruszki
- olej z czarnuszki
- liść laurowy
- ziele angielskie
- slodka papryka w proszku
- sól, pieprz


Pomidory sparzam..
..i obieram ze skórki.

Gotuję wywar z włoszczyzny. Dodaję ziele angielskie i liść laurowy.

usuwam zielone części.


Pomidory kroję w grubą kostkę.

Gotowy wywar przyprawiam solą i pieprzem.

do wywaru wrzucam ugotowane warzywa.

Dodaję pokrojone pomidory oraz pomidory z puszki .

Wszystko blenduję z bazylią na gładką masę.

Zabieram się za chipsa z batata.

Kroję na cienkie plasterki grubości ok. 1mm.


Wymieszane z oliwą i papryką plasterki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piekę ok. 15 min z termoobiegiem.

Chipsy przekładam na metalową kratkę.

Teraz krewetki :) pietruszkę oraz czosnek siekam drobno.

Na rozgrzaną patelnię wlewam olej i podsmażam chwilę czosnek.

Krewetki obtaczam w pietruszce.

Smażę kilka minut.

Krem z pomidorów podaję skropiony olejem z czarnuszki oraz z chipsem z batata, a na nim układam krewetkę. Voila!
Smacznego!

1 komentarz: