Lubię to

Tapioca de Palmito - Brazylijski Naleśnik z Mąki z Manioku Nadziewany Sercem Palmy


Kolejny sztandarowy brazylijski przepis przywieziony wprost z Rio.
Wyśmienite naleśniki z manioku czyli Tapioka.
Potrzebujemy:
- 500 g mąki z manioku (my mieliśmy już gotową do tapioki, jednak w Polsce łatwiej dostępna jest zwykła, wtedy trzeba do miseczki z mąka powoli dodawać porcjami wodę i całość mieszać palcami. Masa powinna się przesypywać między palcami, i być lekko wilgotna)

- pierś kurczaka
- serce palmy w zalewie (można zastąpić karczochem, szparagami, kokosem, suszonymi pomidorami, na prawdę nie bójcie się eksperymentować)
- 200 g aromatycznego sera, najlepiej cheddar
- majonez
- świerza bazylia
- kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
-sól i pieprz
Pierś z kurczaka wkładam do garnka, zalewam zimną wodą, dodaję kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego.
Gotuję aż kurczak będzie się delikatnie rozpadał.

Ser ścieram na tarce o dużych oczkach.

Serce palmy kroję w talarki.

Ugotowaną i wystudzoną pierś z kurczaka szarpię na kawałki.

Wszystko wrzucam do miski, dodaję łyżkę majonezu, poszarpane liście bazylii, sól i pieprz, w razie potrzeby dodaję majonezu.

Całość dokładnie mieszam i odkładam do lodówki. 

Na rozgrzaną patelnię przecieram przez sito mąkę (w ten sposób uniknę grudek).

Gdy cała patelnia jest już równomiernie pokryta 2-3 mm warstwą mąki czekam ok 2 minut aż naleśnik się sklei.

Następnie na połowę naleśnika łyżeczką nakładam farsz.

Ostrożnie składam naleśnik na pół.

Smażę jeszcze chwilę i obracam na drugą stronę aby farsz się zagrzał i ser rozpuścił.

Przekładam na talerz i gotowe.
Tapioki na zdjęciu powyżej są robione podczas podróży przez Brazylię na śniadanie, dlatego wprawne oko wychwyci że mają inny farsz. Nadal jest to jednak w 100% produkcja Obiadoteki. Te opisane w przepisie rozeszły się na kolacji z przyjaciółmi tak szybko, że zupełnie nie było okazji zrobić im zdjęcia...

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz