Lubię to

Żeberka Wieprzowe w Sosie Śliwkowo Daktylowym

Żeberka wieprzowe w pysznej glazurze śliwkowo-daktylowej z whisky.




Potrzebujemy:
- ładny pasek żeberek wieprzowych (ok.2 kg)
- 80 g suszonych daktyli
- 50 g suszonych śliwek
- 5 łyżek brązowego cukru
- 2 łyżki mielonej słodkiej papryki
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka musztardy
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka młotkowanego pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml whisky
- sól i pieprz
Cukier, paprykę, dwie łyżeczki soli i młotkowany pieprz wsypuję do sporego płaskiego naczynia.

Wszystko dokładnie mieszam.

Żeberka obtaczam w suchej marynacie, szczelnie zamykam naczynie i zostawiam na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc w lodówce.

Daktyle oraz śliwki zalewam wodą i gotuję kilka minut

Dodaję koncentrat pomidorowy, miód, musztardę, czosnek oraz whisky. Doprawiam pieprzem i solą

Wszystko miksuję na gładką masę

Po nocy w lodówce żeberka puściły sok i wchłonęły marynatę

Wykładam je na folię aluminiową i polewam marynatą z naczynia

Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 190 st. przez 45 min

Pokrywam glazurą ze śliwek i daktyli

Szczelnie zakrywam folią aluminiową i władam do piekarnika na godzinę, tym razem piekę w 160 stopniach

Po godzinie wyjmuję z piekarnika i jeszcze raz pokrywam glazurą

Zapiekam jeszcze 10 min

Proces powtarzam przynajmniej 2 razy

I gotowe, podaję z pure ziemniaczanym ale mogą być też pieczone ziemniaki lub co kto lubi. Żeberka tak upieczone bronią się z każdym dodatkiem ;)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz