Lubię to

Ozorki Wieprzowe w Sosie Chrzanowym


Traktowane jako kawałki gorszego sortu wcale nimi nie są. Ozorki wieprzowe to bardzo delikatne i smaczne mięso jeśli odpowiednio je przyrządzimy.



Potrzebujemy (na jedną porcję):
- 1 ozorek wieprzowy
- marchew
- 1/4 selera
- 1/2 pora
- 2 pietruszki lub jedna duża
- dwie cebule
- dwie łodygi selera naciowego z liścmi
- chrzan tary
- śmietana kremówka
- łyżeczka musztardy Dijon
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- łyżka masła
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
Wypłukany i oczyszczony ozorek wkładam do zimnej wody i gotuję przez 10 minut.
Następnie wyjmuję go i wymieniam wodę na świeżą.

Jedną cebulę opalam dokładnie przy pomocy panika.

Można to zrobić nad palnikiem kuchenki lub w piekarniku.



Włoszczyznę kroję na mniejsze kawałki.

Wszystkie warzywa, opaloną cebulę, zioła i ozór wkładam do garnka z zimną wodą i gotuję półtorej godziny aż ozór będzie miękki.

W międzyczasie przygotowuję sos. Cebulę i czosnek drobno siekam.

Na maśle podsmażam cebulkę, gdy się zeszkli dodaję czosnek.

Dodaję musztardę i podsmażam mieszając.

Dolewam dwie łyżki wywaru z gotowanego ozorka cały czas mieszając.

Następnie trzy łyżeczki chrzanu...

...i kremówkę (ok 4 łyżki).

Wszystko dokładnie mieszam i redukuję, jeżeli sos jest zbyt gęsty dodaję jeszcze trochę kremówki lub wywaru. Doprawiam solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.

Ugotowany ozorek obieram dokładnie z białej skóry i kroję pod kątem na plastry.

Podaję ciepły polany sosem chrzanowym z tłuczonymi ziemniakami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz