Lubię to

Krem z Pieczonych Buraków


Jak buraki, to barszcz. O nie! Nie tym razem.
Spróbujcie tego aromatycznego kremu z pieczonych buraków.




Potrzebujemy:
- 5 buraków
- 500 ml wywaru warzywnego
- główka czosnku
- sok z połowy cytryny
- 3 łyżki mleka kokosowego
- sól, pieprz

Umyte buraki oraz czosnek zawijam w folię aluminiową.

Następnie wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st na 2 godziny, 30 min przed końcem pieczenia dorzucam czosnek.

Upieczone buraki powinny dać się łatwo przekroić.

Kroję (bez obierania) w grubą kostkę.

Czosnek kroję na pół i wyciskam ząbki.

Dodaję do buraków.

Wlewam mleko kokosowe i blenduję wszystko na gładką masę.

Doprawiam solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Gotowy krem nakładam do miseczek i dodaję na wierzch kleks z mleka kokosowego.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz