Lubię to

Białe Kiełbaski w Sosie Chrzanowym z Karmelizowaną Cebulą


Przepis z cyklu "przegląd lodówki", czyli miłe zaskoczenie.

Potrzebujemy:
- 6 cienkich białych kiełbasek
- pół kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 1 opakowanie śmietany 18%
- 3 łyżki chrzanu
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka cukru
- łyżka masła
- 3 liście laurowe
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie.

Kiełbaski podpiekam na patelni grillowej.

Zrumienione odkładam na razie na bok.

Podsmażam na maśle cebulę aż się zeszkli.

W międzyczasie do miski przekładam śmietanę z chrzanem, dodaję sól i pieprz do smaku i mieszam aż wszystko się połączy.

Gdy cebula zmięknie dodaję do niej cukier i ocet balsamiczny i duszę ok. 10-15 minut co jakiś czas mieszając.

Czosnek siekam na bardzo cienkie plasterki...

...dorzucam go do karmelizowanej cebuli i chwilę podsmażam.

Następnie dorzucam kiełbaski i mieszam tak żeby cebula je oblepiła.
Wszystko zalewam przygotowanym sosem, dorzucam liście laurowe i gotuję na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje.

Ugotowane ziemniaki ucieram dokładnie z masłem i odrobiną świeżo startej gałki muszkatołowej.



Kiełbaski układam na talerzu, polewam sosem z karmelizowaną cebulą, obok kładę puree i gotowe.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz