Lubię to

Kwiaty Cukinii Nadziewane Ricottą z Ziołami w Cieście Naleśnikowym


Delikatne kwiaty cukinii smażone na głębokim oleju to rarytas często występujący w kuchni naszych południowych sąsiadów. Niestety w Polsce ta część cukinii rzadko gości na stołach. Trudno też upolować kwiaty cukinii w sprzedaży ze względu na fakt, iż powinno się je przyrządzać praktycznie zaraz po zerwaniu. Obiadoteka poradziła sobie z tym problemem, sięgając po kwiaty cukinii prosto z balkonowego ogródka :)


Potrzebujemy:
- 8-10 kwiatów cukinii
- pół szklanki mleka
- pół szklanki mąki
- 1/3 szklanki wody
- 200 g ricotty
- świeży rozmaryn
- szczypiorek
- dwa jajka
- sól i pieprz
- olej
Zioła siekam

Łączę je z ricottą, solą i pieprzem

Wszystko dokładnie mieszam

Do oddzielnej miski wsypuję mąkę, dodaję jajka, mleko i część wody

Składniki łączę przy użyciu trzepaczki. Konsystencja powinna być niezbyt gęsta, w razie potrzeby dodaję wodę.

Przechodzę do oczyszczania kwiatów

Nożyczkami usuwam pręciki (są gorzkie)


Każdy kwiat nadziewam łyżeczką ricotty 



Olej rozgrzewam do 190 stopni

Kwiaty cukinii zanurzam w cieście..

..a następnie wkładam ostrożnie do garnka z gorącym olejem

 
Postępuję tak ze wszystkimi kwiatami i smażę do uzyskania złotego koloru
Usmażone kwiaty przekładam na papierowy ręcznik


Podaję z pozostałym serkiem ricotta.

Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz