Lubię to

Cukiniowe racuszki


Pyszne racuszki z cukinii wyhodowanej w ogrodzie balkonowym Obiadoteki :)



Potrzebujemy:
- 1 cukinia (ok 0,5kg)
- dwa jajka
- 6 łyżek mleka
- 6 łyżek mąki
- sól i pieprz
- olej
Żółtka oddzielam od białek.

Białka ubijam na sztywną pianę.

Do żółtek dodaję mleko i mąkę...

...i ucieram na jednolitą masę.

Cukinię ścieram na tarce o grubych oczkach.

Dodaję do utartej masy i dokładnie mieszam.

Następnie dodaję ubite białka i bardzo delikatnie łączę z masą.

Dodaję sól i pieprz do smaku, masa powinna być lekko lejąca i puszysta.

Na patelni rozgrzewam olej i nakładam łyżeczką masę tworząc racuszki.

Smażę z obu stron na złoty kolor.

Racuszki odkładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz