Lubię to

Policzki Wołowe w Piwie z twistem Czekoladowym i Puree z Kalafiora



Poliki wołowe, coraz bardziej popularne dzięki różnego rodzaju kulinarnym talent show w telewizji, niestety nadal trudno dostępne, a szkoda. Postrzegane niesłusznie jako mięso gorszego gatunku, odpowiednio przyrządzone są obłędne w smaku i konsystencji. Gorąco polecam!



Potrzebujemy:
- dwa poliki wołowe (ok. 1 kg)
- 1/2 selera
- 1 por
- 1 dużą marchew
- 4-5 szalotek
- 1 kalafior
- dwa ząbki czosnku
- 0,5l piwa porter
- 3 łyżki musztardy dijon
- 3 łyżki miodu
- 4 łyżki mleka
- 1 śmietana 18%
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 40g czekolady gorzkiej
- łyżeczka rozmarynu
- łyżeczka tymianku
- kilka liści laurowych
- masło
- sól i pieprz
- olej
- trochę mąki

Poliki myję, odcinam tłuszcz i kroję na spore kawałki.

Posypuję solą, pieprzem i opruszam mąką.

Obsmażam dokładnie z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Następnie przekładam mięso do naczynia żaroodpornego.

Szalotki kroję na pół, marchew i selera na duże kawałki, pora na kawałki ok. 4 cm a następnie przecinam je wzdłuż, czosnak miażdżę nożem i siekam.

Warzywa przesmażam razem z liśćmi laurowymi, czasnkiem i zielem angielskim na patelni po policzkach.

Do zrumienionych warzyw wlewam piwo i czekam aż się porządnie zagotuje.

Dodaję musztardę, miód i dokładnie mieszam.

Całą zawartością patelni zalewam mięso, dodaję zioła trochę soli i pieprzu i uzupełniam wodą tak aby poliki były prawie w całości przykryte sosem,.

Naczynie przykrywam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 3 godziny.


Na pół godziny przed końcem pieczenia biorę się za dodatki, wyjmuję część warzyw z sosu i wkładam do blendera.

Miksuję tak długo aż uzyskam jednolitą konsystencję sosu.


Kalafiora dziele na małe różyczki, twardy środek kroję na ciekie paski.

Na patelni rozgrzewam dwie łyżki masła.

Podsmażam na dużym ogniu aż się lekko zrumieni.

Wlewam mleko i zmniejszam ogień.

Przykrywam i duszę ok 5 minut lub aż kalafior lekko zmięknie.

Dodaję śmietanę i smaże jeszcze kilka minut mieszając aż kalafior będzie miękki ale nie rozgotowany.

Kalafiora przekładam do blendera, dodaję soli i pieprzu do smaku.

Miksuję do uzyskania gładkiego puree.

Poliki wyjmuję z piekarnika, dorzucam kilka kostek czekolady i mieszam aż się rozpuści. Można dodać jeszcze musztardy, soli lub pieprzu do smaku.

Przekładam na talerz i gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz