Lubię to

Stek z Marlina z Pieczonymi Ziemniaczkami w Pesto z Jarmużu


Znowu stek! tym razem jednak z Marlina ;)

Potrzebujemy:
- stek z marlina
- kilka ziemniaków
- jarmuż (dwie solidne garście)
- jeden pomidor
- orzeszki pistacjowe bez łupin (ok 10 szt.)
- twardy ser
- dwa ząbki czosnku
- oliwa
- sól i pieprz





Ziemniaki obieram, kroję w ćwiartki i obgotowywuję. Następnie układam na blasze do pieczenia, skrapiam oliwą i wstawiam do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok 25 minut aż się zarumienią.

Do blendera wrzucam jarmuż, pistacje, ząbek czosnku, trochę posiekanego na kawałki sera, dodaję dwie łyżki oliwy i trochę soli z pieprzem.

Wszystko miksuję na w miarę jaednolitą masę.

Stek (ważne żeby był temp. pokojowej) nacieram oliwą z solą i pieprzem.

Ząbek czosnku miażdę nożem.

Pomidora kroję na ćwiarki i wykrajam gniazdo nasienne.

Gniazda odrzucam, resztę kroję w drobną kostkę.

Na rozgrzanej patelni kładę kawałek papieru do pieczenia, skrapiam go oliwą i wrzucam zmiażdżony czosnek.

Kładę na to stek z marlina i smaże po 3 minuty z każdej strony.

Do miski wkładam upieczone ziemniaki, dodaję pesto, pokrojonego pomidora trochę soli i dokładnie mieszam.

Stek i ziemniaczki układam na talerzu, podaję z miksem sałat.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz