Lubię to

Stek z Krokodyla z Makaronem w Szpinakowym Pesto


Dzisiaj świętuję Setny przepis na blogu!
Z tej okazji coś ekstra - Stek z Krokodyla z Prażonymi Orzechami Włoskimi podany z Makaronem z Pesto Szpinakowym.

Potrzebujemy
- stek z krokodyla (ja kupiłem w sklepie ogrodniczym w dziale z grillami(?!) ale bez problemu można znaleźć w internecie)
- makaron
- świeży szpinak (1op.)
- ząbek czosnku
- ok 5 wyłuskanych orzechów włoskich
- kawałek parmezanu
- łyżka masła
- oliwa
- sól i pieprz



Orzechy siekam na kawałki.

Z parmazanu wykrajam kilka małych kostek.

Dwie garści szpinaku, połowę orzechów, parmezan, i czosnek wkładam do blendera.
Wlewam dwie-trzy łyżki oliwi, dodaję szczyptę soli i pieprzu.

Wszystko razem miksuję.

Uzyskuję w ten sposób pastę z grudkami orzechów i sera. Jeśli jest za sucha dodaję oliwy i miksuje jeszcze chwilę.

Steki wyjmuję wceśniej z lodówki żeby ogrzały się do temperatury pokojowej i opruszam je solą i pieprzem.

Makaron gotuję al dente.

Na patelni rozpuszczam łyżkę masła i praże na niej drugą połowę orzechów.

Orzechy przekładam do miseczki zostawiając na patelni resztkę masła z prażenia.

Na patelni po prażeniu rozpuszczam jeszcze łyżeczkę masła.


Smażę steki ok 4 minut z każdej strony.

Przekładam stek na talerz i posypuję uprażonymi orzechami, obok układam makaron na który nakładam pesto.
Dobrym dodatkiem są pomidory polane sosem balsamicznym.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz