Lubię to

Piersi Kaczki w Miodzie z Karmelizowaną Szalotką i Kopytkami.


Kolejny raz Piersi Kaczki.
Jednak bardzo lubię ten drób, tym razem na słodko.

Potrzebujemy (na dwie porcje):
- dwie piersi kaczki
- 3 małe szalotki
- łyżeczka ziół prowansalskich
- łyżeczka cząbru
- łyżeczka lubczyku
- gałka muszkatołowa
- 300ml bulionu
- 200ml miodu
- 80ml octu balsamicznego
- kilka goździków
- 0,5kg ziemniaków
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko
- oliwa
- sól i pieprz

Piersi kaczki myję i nacinam od strony skóry.

W misce mieszam ze sobą wszystkie zioła i świeżo startą gałkę muszkatołową.

Nacieram ziołami piersi z obu stron. Wykorzystuję ok 2/3 mieszanki, resztę na razie odstawiam.

Kładę piersi na zimnej patelni skórą do dołu i dopiero włączam ogień. W ten sposób wytopi się więcej tłuszczu.
Obsmażam z obu stron na złoty kolor.

Obsmażone piersi przekładam do naczynia żaroodpornego i odstawiam.

Szalotkę kroje na niezbyt cienkie plastry.

Smażę na patelni z tłuszczem po kaczce aż się zeszkli.

Dodaję dwie łyżki miodu.

Zmniejszam ogniem i karmelizuję szalotkę ok. 10 min co chwila mieszając.

Ugotowane ziemniaki ubijam na gładką masę.

Dodaję mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko i sól do smaku.

Wyrabiam aż wszystko się dokładnie połączy.

Na blacie opruszonym mąką formuję z masy ziemniaczanej wałek grubości ok 2cm...

...i kroję go pod kątem na równe kawałki.

Kaczkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut.

Po tym czasie wykładam na deskę i zostawiam na kilka minut.

Następnie kroję na plastry grubości ok 1,5cm.
Kopytka gotuję w lekko osolonej wodzie. Czekam aż wypłyną na powierzchnię i gotuję jeszcze 2 minuty.

Do garnka wlewam ocet balsamiczny i miód, dodaję mieszankę przypraw, która została z przyprawiania kaczki oraz kilka goździków. Mieszam i gotuję chwilę na małym ogniu. Następnie dolewam bulion i gotuję aż całość się połączy.

Kawałki kaczki wkładam do sosu i podgrzewam ok 3 min.

Kaczkę układam na talerzu obok kopytek, polewam sosem a na wierzch kładę szalotkę.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz