Lubię to

Mollusques Marinières czyli Małże po Marynarsku


Bardzo szybki obiad dla miłośników morskich smaków.

Potrzebujemy:
- 0,5kg małży z połową muszli
- świeża pietruszka
- jedna mała cebula lub szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 2 liście laurowe
- szczypta tymianku
- 250ml białego wytrawnego wina
- oliwa
- sól i pieprz




Siekam pietruszkę, czosnek i cebulę.

Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i obsmażam cebulę z czosnkiem.

Wlewam wino i dodaję pietruszkę, tymianek i liście laurowe. mieszam aż się zagotuje.

Wrzucam małże...

...i duszę pod przykryciem 4-5 minut.

Zdejmuję przykrywkę, zwiększam ogień na maksa i gotuję jeszcze 2 minuty.

Przekładam na głęboki talerz razem z sosem i gotowe.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz