Lubię to

Grecka Musaka (Moussaka)


Wyśmienita grecka zapiekanka z mięsem mielonym i bakłażanem.

Potrzebujemy:
- 1kg mielonego mięsa wieprzowego
- 2 bakłażany
- 500ml przecieru pomidorowego
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- świeża natka pietruszki
- 2 jajka
- 120g masła
- 100g mąki
- 500ml mleka
- pół szklanki startego żółtego sera
- 100ml białego wytrawnego wina
- gałka muszkatołowa
- łyżeczka cynamonu
- sól i pieprz
- oliwa


Bakłażana kroję na cienkie plastry, rozkładam na blacie i posypuję solą.

W ten sposób po ok 15 minutach zaczyna się wysączać gorzki płyn, który spłukuję pod bierzącą wodą i wycieram bakłażany papierowym ręcznikiem.

Odsączone plastry bakłażana układam na blachach do pieczenia i skrapiam oliwą

Wstawiam do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piekę ok 6-7 minut aż się zrumienią, obracam na drugą stronę i znow czekam ok 7 minut. Wyjmuję i odstawiam aż trochę przestygną.


Cebulę i czosnek siekam drobno.

W garnku rozgrzewam łyżkę oliwy i podsmażam lekko cebulę z czosnkiem.

Dodaję mielonę mięso i smażę mieszając aż się zrumieni.

Dopiero teraz siekam niezbyt drobno pietruszkę.

Wrzucam ją do mięsa razem z przecierem pomidorowym i cynamonem, dolewam wino, solę i pieprzę do smaku.

Zmniejszam ogień, przykrywam garnek i duszę całość ok 40 minut od czasu do czasu mieszając.

W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układam na dnie plastry bakłażana.

Następnie kłae warstwę mięsa.

Znowu układam bakłażana i warstwę mięsa.

Ostatnią warstwę stanowi bakłażan.

Żółty ser zcieram na tarce o drobnych oczkach.

Czas na sos beszamelowy.
W garnku na średnim ogniu rozpuszaczam masło i dodaję mąkę. Zasmażam ąz uzyskam jednolitą pastę

Dodaję mleko i mieszam energicznie aż wszystko się połączy.

Wsypuję połowę sera i ciągle mieszając, czekam aż się rozpuści.

Zdejmuję sos z ognia, czekam aż trochę przestygnie, wbijam jajka i dodaję świeżo startej gałki muszkatołowej.

Mieszam aż sos będzie jednolity.

Powstałym beszamelem zalewam musakę.

Z wierzchu posypuję startym serem.

Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 30 minut.

Wyjmuję gdy wierzch się zrumieni i będzie chrupiący.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz