Lubię to

Ciasto Rabarbarowe



Ciasto drożdżowe z letnią nutą owocowo rabarbarową.

Potrzebujemy:
- 700g mąki pszennej
- 200g masła
- 150ml mleka
- 4 jajka
- 80g cukru pudru
- 100g cukru
- paczka suchych drożdży
- opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- ok, 0,5kg rabarbaru (4-5 sztuk)
- 300-400g truskawek
- garść jagód lub borówek amerykańskich




Do miksera wsypuję 500g mąki, cukier puder, cukier wanilinowy drożdże, wbijam jajka, dolewam mleko i rozpuszczone 100g masła.

Ugniatam na jednolitą masę i odstawiam na godzinę do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto przekładam na blat opruszony mąką i wyrabiam rękoma kilka minut.
Wałkuję na placek grubości ok 1 cm i przekładam do nasmarowanej tłuszczem blachy.

Rabarbar dokładnie myję i obieram ze skóry.

Kroję go w paki, truskawki na ćwiartki a jagody zostawiam w całości.

Owoce układam na cieście.

Do miski wsypuję 200g mąki, 100g masła i 100g cukru.

Wszystko łączę ucierając pacami aż uzyskam kruszonkę.

Posypuję nią równomiernie ciasto.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok 25 minut.

Po tym czasie wyłączm piekarnik, uchylam dzwiczki i czekam aż ciasto lekko przestygnie zamim je wyjmę. W ten sposób zmniejszam ryzyko opadnięcia ciasta.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz