Lubię to

Ciasto Buraczane



Gościnny przepis Ani na tak samo dobre, co nietypowe ciasto z burakami.

Potrzebujemy:
- 1 szkl. mleka
- 3/4 szkl. cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka siemienia lnianego (mielonego)
- 1/2 szkl. drobno startych buraków
- 1/4 szkl. oleju
- 3/4 szkl. mąki psznnej
- 1/2 szkl. mąki razowej
- 1/2 szkl. kakao
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa:
- tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kawy zbożowej
- 100 g masła

- orzechy włoskie do dekoracji

Mieszam wszystkie suche składniki (oprócz siemienia lnianego i cukru). Siemie lniane zalewam ciepłą wodą i odstawiam na kilka minut.

W osobnej misce łączę mleko z octem.

Dodaję spęczniałe siemie lniane i buraki. Ja używam gotowych, przetartych już buraków, ale można też ugotować i zetrzeć buraki samemu na drobnych oczkach.

Mieszam składniki przy użyciu miksera.

Następnie dodaję wymieszane suche składniki...

...i miksuję wsystko na jednolitą masę.

Masę wlewam do formy wyłożonej pergaminem.

Ciasto piekę w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.

W celu przygotowania polewy, rozpuszczam w rondelku czekoladę.

Dodaję masło i kawę zbożową.

Mieszam energicznie do uzyskania gładkiej masy.

Po upieczeniu i wystygnięciu, dekoruję ciasto polewą i rozkruszonymi orzechami.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz