Lubię to

Domowy Ser Żółty



Zrobienie w domu prawdziwego sera wcale nie jest problemem. Wystarczy zaopatrzyć się w kilka składników z łatwością dostępnych w sklepach internetowych.



Potrzebujemy na 1kg sera:
- 10 l mleka od krowy lub ze sklepu w kartonie (ważne jeżeli kupujemy mleko    w sklepie nie może być UHT! Jedynie pasteryzowane.)
- 500 ml kefiru (z kulturami bakterii)
- podpuszczka (dostępna bez problemu w sklepach internetowych lub na             znanym portalu aukcyjnym)
- sól
- wosk spożywczy (również sklepy internetowe)










Mleko podgrzewamy do temp 30 stopni C.

Dodajemy kefir...

...i 10 kropli podpuszczki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy aż zrobi się skrzep (ok pół godziny)

Powstały skrzep ostrożnię kroimy w paski a następnie w kostkę.

Łyżką wazową delikatnie usuwamy nadmiar serwatki.

Dodajemy dwie szklanki wody.

Całość podgrzewamy do 50 stopni C delikatnie mieszając.

Gdy skrzep stwardnieje usuwamy nadmiar wody.

Utwardzone kostki ostrożnie przekładamy do foremek wyłożonych podwójnie złożoną gazą lub serwetą serowarską.

Wszystkie dociskamy i zostawiamy na pół godziny. następnie obracamy, znowu dociskamy i zostawiamy na dwie godziny.

W dużym garnku robimy solankę - napełniamy garnek gorącą wodą, wkładamy obranego ziemniaka, dodajemy tyle soli aż ziemniak wypłynie.

Wkładamy do solanki odciśnięte serki i zostawiamy na dwie godziny.

Po tym czasie wykładamy ser na lnianą ściereczkę, zawijamy i zostawiamy do odeschnięcia (najlepiej na dzień w chłodnym miejscu).

Wosk łamimy na małe kawałki.
Następnie topimy go w garnku zachowując szczególną ostrożność (opary są łatwopalne)

Trzymając ser w dłoni zanurzamy go do połowy w wosku, wyciągamy, czekamy chwilę aż zastygnie następni obracamy o 90 stopni i znowu zanurzamy. Cały proces powtarzamy aż ser będzie w całości pokryty woskiem.

I gotowe, tak przygotowany ser można jeść od razu lub przechowywać w chłodnym miejscu (będzie on wtedy dojrzewał i z czasem zmieniał smak i konzystencję)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz