Lubię to

Pączki


Z okazji Tłustego Czwartku tradycyjne pączki :)



Potrzebujemy:
- 660 g mąki
- 100 g cukru
- 80 g masła
- 14 g suchych drożdży
- 4 żółtka
- 1 jajko
- konfitura
- 300 ml mleka
- 40 ml wódki
- cukier puder
- szczypta soli
- pół gałki muszkatołowej



Do miksera wsypuję mąkę, drożdże, szczyptę soli, cukier, startą gałkę i mieszam.

W międzyczasie oddzielam 4 żółtka od białek.

Dodaję mleko, wódkę i rozpuszczone masło.

Na koniec dodaję żółtka i jedno jajko.

Wszystko wyrabiam na jednolitą masę.

Wyrobione ciasto przekładam na blat opruszony mąką i wyrabiam jeszcze chwilę rękoma.

Ciasto przekładam do misy posypanej mąką, przykrywam lnianą szmatką i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładam z powrotem na blat z mąką i znowu chwilę wyrabiam.

Wałkuję na placek grubości ok 1 cm.

Dużą szklanką wycinam kółka.

Układam je obok siebie, przykrywam szmatką i zastawiam na 40 minut.

W garnku rozgrzewam olej.

Idealna temperatura do smażenia pączków to 170 stopni.

Krążki powinny po 40 minutach podwoić swoją wysokość.

Wrzucam je na rozgrzany olej.

Smażę aż się zrumienią i obracam na drugą stronę. jeśli wszystko zrobiłem dobrze pączki unoszą się na oleju zostawiając charakterystyczną jasną obwódkę.

Usmażone Pączki odkładam na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i przy pomocy szprycy lub dużej strzykawki nadziewam każdego dżemem.

Przekładam na talerz i posypuję cukrem pudrem.

I gotowe!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz