Lubię to

Krewetki Smażone z Ryżem i Cukinią



Chyba najprostsze do przyrządzenia morskie żyjątka.



Potrzebujemy:
- krewetki białe (250g na dwie porcje)
- 250g ryżu do risotto
- 2 cukinie
- cebula czerwona
- 2 szklanki bulionu
- pomidory koktajlowe
- 3 słodkie papryczki
- trochę masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- świeża pietruszka
- szafran (opcjonalnie)
- świeżo starty parmezan (opcjonalnie)
- oliwa
- sól i pieprz
- ok 100ml białego wytrawnego wina

W garnku rozgrzewam oliwę.

Wsypuję ryż, dorzucam łyżkę masła i podsmażam aż trochę ściemnieje.

Następnie wlewam bulion, dorzucam szafran i gotuję na wolnym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. W razie potrzeby dolewam trochę wody.

Cukinię kroję w plastry, cebulę siekam w piórka.

Na rozgrzaną patelnię wrzucam cukinię i solę.

Duszę ją pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas obracając.

Gdy jest już miękka wbijam jajko, mieszam, doprawiam jeszcze solą i pieprzem w razie potrzeby i odstawiam.

Pietruszkę i paprykę siekam drobno.

Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy podsmażam cebulę.

Zrumienioną i miękką cebulę dodaję do ryżu.

Garść pomidorków kroję na pół...


...i również dodaję do ryżu. Solę i pieprzę do smaku.

Całość dokładnie mieszam i podgrzewam jeszcze chwilę na bardzo małym ogniu.

Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oliwy i podsmażam przez chwilę wyciśnięty czosnek (nie może się

Dodaję papryczkę i pietruszkę.

Smażę wszystko razem chwilę ciągle mieszając.

Dorzucam krewetki i smażę przez 3 minuty na jednej stronie.
Obracam na drugą stronę, smażę dwie minuty, dolewam wino, zwiększam ogień i smażę cały czas mieszając aż płyn się zredukuje.


Układam wszystko na talerzu i gotowe!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz