Lubię to

Festiwal makaronów



Makaronowe szaleństwo!
Pasta truflowa z cukinią i orzeszkami piniowymi, szpinakowa z trzema serami, mięsna z chorizo i cukinią oraz pomidorowa frutti di mare.
Wszystkie z domowym makaronem z semoliny.

Potrzebujemy:
na makaron:
- 250 g mąki pszennej
- 250 g semoliny
- 5 jajek
- dwie szczypty soli
- łyżka oliwy
na sosy:
- słoiczek pasty truflowej
- dwie cukinie
- mieszanka owoców morza
- kiełbasa chorizo
- szpinak w liściach (może być mrożony)
- przecier pomidorowy
- ser pleśniowy lazur
- ser pleśniowy brie
- ser żółty
- śmietana 18%
- 3 szalotki
- 3 ząbki czosnku
- oliwki czarne
- łyżeczka orzeszków piniowych
- oliwa
- sól i pieprz
- starty parmezan do posypania

Do dzieży miksera wsypuję mąkę, semolinę, sól, oliwę i jajka.
Ciasto wyrabiam za pomocą haka.

Wyrabiam do momentu aż masa będzie jednolita i elastyczna.

Odrywam kawałek i wałkuję najcieniej jak się da.

Rozwałkowane ciasto posypuję sporą ilością mąki, zwijam w rulon i kroję na paski grubości niecałego centymetra. Cały proces powtarzam aż skończy mi się ciasto. nadwyżkę makaronu można ususzyć i wykorzystać później.

Makaron gotuję w lekko osolonej wodzie ok 4. minuty.

Kiełbasę kroję na plasterki.

Sery kroję w kostkę.

Z cukinii wycinam cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Środek który zostanie kroję w kostkę.

Szalotkę z czosnkiem bardzo drobno siekam.

Pasta szpinakowo-serowa
Podsmażam na oliwie połowę szalotki z czosnkiem.

Dorzucam szpinak i czekam aż odparuje większość wody.

Dorzucam sery.

Po chwili dodaję trzy solidne łyżki śmietany.

Wszystko mieszam na średnim ogniu aż sery się rozpuszczą i sos zgęstnieje.

Mieszam na rozgrzanej patelni ugotowany makaron z sosem i przekładam na talerz.

Pasta truflowa z cukinią i orzeszkami piniowymi.
Paski cukinii podsmażam na oliwie i przekładam na talerz.

Na patelnię po cukinii wrzucam kilka łyżek pasty truflowej i podgrzewam aż zacznie delikatnie bulgotać.

Dorzucam cukinię i makaron, całość dokładnie mieszam przez chwilę na wolnym ogniu.

Przekładam na talerz i posypuję orzeszkami piniowymi.
Pasta pomidorowa Frutti di Mare
Podsmażam na oliwie pozostałą szalotkę z czosnkiem.

Dorzucam mieszankę owoców morza i smażę ok 5 minut.

Stopniowo dolewam przecier pomidorowy.

Zostawiam na średnim ogniu aż się zredukuje o 1/3.
Pasta mięsna z chorizo i cukinią
W międzyczasie podsmażam chwilę pokrojoną w kostkę cukinię. 

Dodaję pokrojoną kiełbasę i smażę aż się zrumieni.

Do kiełbasy z cukinią dodaję makaron i przekrojone na pół czarne oliwki (jedną niedużą garść), do zredukowanego sosu pomidorowego również dorzucam makaron i podgrzewam oba mieszając.


Oba makarony przekładam na talerz i posypuję świeżo startym parmezanem.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz