Lubię to

Żeberka Jagnięce z Patelni z Domowym Makaronem Tagliatelle w Kremie z Białych Trufli i Sałatką z Roszponki z Serem Dojrzewającym


Rozpływające się w ustach kotleciki z żeberek jagnięcych z domowym makaronem tagiatelle w kremie z białych trufli oraz sałatka z roszponki z serem pecorino stagionato in grotta (dojrzewającym w jaskini).



Potrzebujemy:
- pół porcji żeberek jagnięcych (8 kostek)
- słoik kremu z białych trufli
- kawałek sera pecorino stagionato in grotta (może być inny twardy dojrzewający)
- 200 g mąki
- 2 jajka
- roszponka
- pomidorki cherry
- 1/2 limonki
- trawa cytrynowa (opcjonalnie)
- łyżeczka tymianku
- oliwa
- sól i pieprz

Żeberka kroję na równe kawałki tak oba mieć 8 kotlecików z kością.

Oprószam pieprzem.

Delikatnie solę.

Kotleciki przekładam do miski. Ścieram do nich na tarce trochę skórki z limonki i wyciskam ok 1 łyżeczkę soku.

Trawę cytrynową miażdżę rączką noża.

Następnie siekam drobno. Używam ok. pól jednej łodygi.

Dodaję do kotlecików.

Wszystko polewam mniej więcej łyżką oliwy.

Kotleciki mieszam w misce i odstawiam.

W międzyczasie zabieram się za makaron. Odmierzam w misce 200 g mąki.

Dodaję dwa jajka i dwie szczypty soli.

Wyrabiam ciasto w mikserze.

Gotowe przekładam na blat oprószony mąką i wyrabiam jeszcze przez chwilę dłońmi.

Wyrobione ciasto dzielę na dwie części.

Jeden kawałek rozpłaszczam i posypuję mąką.

Wałkuję najcieniej jak się da.

Znowu posypuję mąką i zawijam.


Powstały rulon kroję na równe kawałki. 
Do drugiej części ciasta wykorzystuję dzielną asystentkę aby powtórzyła wszystkie kroki.



Pocięte kawałki rulonów rozwijam i układam chwilowo na blasze obsypaną mąka żeby się nie posklejały.

Pomidorki kroją na ćwiartki, ser obieram ze skóry, roszponkę dokładnie myję.


Sałatę układam na talerzu...

...Na nią kładę pomidory i skrapiam wszystko octem balsamicznym.

Posypuję solą i pieprzem.

Na wierzch przy pomocy obieraczki wiórkuję ser.

Na stalowej patelni rozgrzewam olej.

Układam wszystkie żeberka i smażę na złoty kolor.

Z obu stron. 

Do gotującej się lekko osolonej wody wrzucam makaron.


Gotuję do momentu aż będzie al dente (ok 5 minut) i odcedzam.
Do garnka po makaronie nakładam pół słoiczka kremu z trufli.

Podgrzewam go na wolnym ogniu, kiedy zacznie parować dodaję makaron.

Wszystko mieszam dokładnie aż makaron będzie cały oblepiony pastą.

Żeberka i makaron układam na wcześniej przygotowanych talerzach z sałatką i gotowe!
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz