Lubię to

Pastel del Choclo czyli Chilijska Zapiekanka z Mięsa i Kukurydzy



Dość nietypowa Chilijska zapiekanka mięsna bo zamiast sera mamy zmieloną kukurydzę a w środku wiele niespodzianek :)



Potrzebujemy:
- dwie puszki kukurydzy
- ok 300g mięsa mielonego (najlepiej wołowe)
- pierś kurczaka
- 2-3 jajka ugotowane na twardo
- dwie cebule
- zielone oliwki
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cukru
- 1/3 szklanki mleka
- 3 ząbki czosnku
- 3 liście laurowe
- sól i pieprz
- oliwa



Do blendera wsypuję kukurydzę i wlewam mleko.

Miksuję aż uzyskam w miarę jednolitą masę.

Dodaję mąkę ziemniaczaną, cukier i miksuję jeszcze chwilę aż wszystko się połączy.

Masę kukurydzianą gotuję na wolnym ogniu ok 20 minut.

Cebule siekam w kostkę.

Mięso kroję na kawałki...


...i mielę w maszynce na dużych oczkach.

Na rozgrzanej oliwie podsmażam cebulę oraz posiekane ząbki czosnku.

Dodaję zmielone mięso, sól i pieprz.

Smażę mieszając aż mięso się zrumieni, w ten sposób powstało mi chilijskie pino. 
Pierś kurczaka gotuję z liśćmi laurowymi aż będzie miękka.

Ugotowaną kroję lub po prostu rozszarpuję rękoma na mniejsze kawałki.

Na dno glinianego naczynia nakładam warstwę (mniej więcej połowę) masy kukurydzianej.

Następnie grubą warstwę pino.

Upycham gdzie się da jajka przekrojone na pół i kawałki kurczaka.

Posypuję oliwkami.

Całość przykrywam pozostałą masą kukurydzianą, wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę ok 25-30 minut lub aż wierzch się zrumieni.

I gotowe!
Pastel Del Choclo można zagryzać chlebem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz