Lubię to

Kurczak w Sosie Miodowo Balsamicznym z Frytkami z Selera


Obiad dla miłośników słodko kwaśnych smaków oraz niekonwencjonalnych rozwiązań.



Potrzebujemy:
- dwie piersi kurczaka
- seler
- 5 łyżek octu balsamicznego
- łyżka miodu
- dwie łyżeczki słodkiej papryki
- łyżeczka ziół prowansalskich
- oliwa
- sól i pieprz

Niestety nie zorientowałem się że w aparacie nie ma karty więc dzisiaj wyjątkowo brak zdjęcia produktów...

W misce łączę ocet balsamiczny z odrobiną oliwy, dodaję zioła prowansalskie, trochę soli i pieprzu. Wkładam piersi kurczaka i odstawiam.

Selera kroję na plastry grubości niecałego centymetra.

Następnie z plastrów wykrajam frytki.


Przekładam do miski, dodaję słodką paprykę, ok 2 łyżki oliwy i trochę soli.

Wszystko dokładnie mieszam.


Frytki wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.

Kurczaka obsmażam na patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony.

Po 20 minutach pieczenia dokładam obsmażonego kurczaka na blachę z frytkami i wstawiam do piekarnika na kolejne 10 minut.

Na patelnię po smażeniu kurczaka wlewam resztę marynaty.

Dodaję łyżkę miodu.

Gotuję aż sos zgęstnieje.

Smaruję sosem piersi kurczaka i wstawiam jeszcze do piekarnika na ok. 5-7 minut.

Wykładam na talerz i gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz