Lubię to

Sernik Dyniowy


Trochę nietypowy sernik z dodatkiem dyni. Idealny na jesienne wieczory.




Potrzebujemy:
- 150 g ciasteczek Oreo (bez kremu)
- 120 g roztopionego masła

- 500 g twarogu
- 2 szklanki puree z pieczonej dyni (przepis)
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 20 ml miodu
- 50 g cukru
- 3 jajka
200 ml kremówki 36%
- czarny barwnik spożywczy



Ciasteczka Oreo pozbawiam nadzienia i wrzucam do malaksera.

Mielę na bardzo drobno.

Dodaję roztopione masło i dokładnie łączę.

Powstałą masą wykładam dno tortownicy.

Spód wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 8 minut.

Żółtka ucieram z cukrem.

Dodaję mąkę, miód, cynamon, dynię i ser.

Wszystko dokładnie łączę.

Do masy delikatnie dodaję ubite na sztywną pianę białka.

Mieszam aż do uzyskania jednolitej masy.

Gotową masę serową przelewam na upieczony wcześniej spód. Piekę w 170°C przez 15 minut. Po tym czasie temperaturę redukuję do 135°C i piekę przez 90 minut

Śmietanę kremówkę ubijam nas sztywno z barwnikiem, przekładam do rękawa cukierniczego i ozdabiam gotowy sernik.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz