Lubię to

Purée z Pieczonej Dyni


Arcyprosta, fantastyczna w smaku baza do wielu dań jak np zupa krem, sernik, naleśniki i tp.
Warto mieć trochę słoiczków Purée z dyni i dać się ponieść fantazji ;)



Potrzebujemy:
- Dynia (ilość i odmiana dowolna ja użyłem 3 szt. Hokkaido)
- ostry nóż
- słoiki
- blender (może być widelec ale bardziej męczy)
Dynie kroję na połówki.

Łyżką usuwam miąższ i pestki.

"Wypatroszoną" dynię kroję na cieńsze paski.

Całość wrzucam na blachę i wstawiam na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

P tym czasie sprawdzam widelcem czy dynia się upiekła. powinna być bardzo miękka.

Odmiana Hokkaido ma jadalną skórę więc odpada mi obieranie dyni. W przypadku innych odmian zdecydowanie łatwiej obiera się dynię po upieczeniu.
Dynię wrzucam do blendera i miksuję na jednolitą masę bez grudek.

Hokkaido okazała się być mało wodnista przez co proces miksowania jest żmudny i czasochłonny.

Gotowe puree przekładam do słoików i szczelnie zamykam.

Słoiki pasteryzuję "na sucho", tzn. wkładam je do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na 80 minut.

Po tym czasie zostawiam słoiki do wystygnięcia i gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz