Lubię to

Naleśniki ze Szpinakiem, Gorgonzolą i Ricottą



Doskonałe na śniadanie, obiad lub kolację. Przepyszne naleśniki ze szpinakiem i dwoma rodzajami sera.



Potrzebujemy:
- pół paczki szpinaku w liściach mrożonego
- serek ricotta
- ser gorgonzola
- jajko
- mąka
- olej
- woda
- gałka muszkatołowa
- sól i pieprz



Do miski wsypuję dwie szklanki mąki, wbijam jajko i dolewam ok 2 łyżki oleju.

Dolewam wodę...

...i mieszam aż ciasto będzie lejące. W razie potrzeby dolewam wody.

Na koniec solę do smaku.

Naleśniki smażę z obu stron na patelni posmarowanej olejem.
Gotowe układam na talerzu.

Do garnka wrzucam szpinak i dodaję startą gałkę muszkatołową. Podsmażam mieszając aż większość wody odparuje.

Dodaję wyciśnięty ząbek czosnku.

Następnie wrzucam pokrojoną w kostkę gorgonzole.


Mieszam na wolnym ogniu aż cały ser się rozpuści.

Wyłączam grzanie i dodaję dwie czubate łyżki ricotty.

Mieszam aż powstanie jednolita masa.

Masę szpinakową nakładam łyżką na naleśniki.

Naleśnik składam na pół...

...i jeszcze na pół.

Podsmażam na maśle z obu stron.

Przekładam na talerz i gotowe.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz