Lubię to

Gulasz z Jelenia


Przepyszny i aromatyczny gulasz z jelenia.



Potrzebujemy:
- mięso na gulasz z jelenia (ok 700g)
- 1 l bulionu wołowego
- 250 ml piwa pszenicznego
- dwie garści suszonych grzybów
- dwie czerwone cebule
- jedna marchew
- garść pomidorków koktajlowych
- trzy ząbki czosnku
- pięć liści laurowych
- łyżka owoców jałowca
- łyżeczka ziela angielskiego
- łyżka słodkiej papryki
- oliwa
- sól i pieprz

Grzyby zalewam ciepłą wodą i odstawiam aż zmiękną.

Cebulę i marchew kroję w kostką a czosnek na plasterki.

W garnku rozgrzewam dwie łyżki oliwy i podsmażam warzywa z czosnkiem.

W międzyczasie kroję mięso w kostkę.

Do podsmażonych warzyw wsypuję paprykę i mieszam ok 3 min.

Dodaję mięso, ziele angielskie, jałowca i liście laurowe. Wszystko smażę mieszając aż mięso się zrumieni.

Do garnka wlewam bulion, piwo, dodaję odsączone lekko przesiekane grzyby, przykrywam i duszę na wolnym ogniu ok 2 godziny lub do momentu aż mięso będzie miękkie.

Gdy mięso jest już dobre kroję na połówki pomidorki koktajlowe...

...wrzucam je do gulaszu i trzymam na ogniu jeszcze ok 10 minut żeby się zagrzały ale nie rozpadły.

Gulasz nakładam do miseczki, podaję z chlebem pieczonym na zakwasie i gotowe!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz