Lubię to

Kaczka po Pekińsku z Warzywami z Woka i Naleśnikami




Jedna z najpopularniejszych potraw kuchni Chińskiej.



Potrzebujemy
- 1 kaczka cała
- 2 marchewki
- kalarepa
- szalotka
- imbir w korzeniu
- 3 ząbki czosnku
- sos ostrygowy
- sos sojowy
- olej sezamowy
- olej
- miód
- ocet ryżowy
- łyżka cynamonu
- łyżka goździków
- łyżka pieprzu czarnego w ziarnach
- sól i pieprz
- mąka












Dwa ząbki czosnku i ok 1,5 cm obranego korzenia imbiru drobno siekam.

Nacieram nimi kaczkę wewnątrz.

Do moździerza wsypuję goździki, pieprz w ziarnach i cynamon.

Dokładnie ucieram.

Do miseczki wlewam 2 łyżki miodu, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki sosu sojowego oraz 1 łyżkę sosu ostrygowego. Dosypuję jedną łyżkę roztartych przypraw i dokładnie mieszam.

Tak przygotowanym sosem smaruję całą kaczkę przy pomocy pędzelka.

Nasmarowaną kaczkę zostawiam na ok pół godziny żeby sos wysechł.

Następnie wieszam kaczkę na sznurku...

...i znowu smaruję sosem. Czynność powtarzam co dwie godziny aż zużyję cały sos. Kaczkę najlepiej zostawić tak wiszącą na jeden dzień.

Kaczkę piekę ok 1,5 godziny na kracie ułożonej na blaszce w temperaturze 170 stopni. Mimo że wygląda na spaloną jest to tylko mocno skarmelizowany miód.

Czas na warzywa z Woka. Siekam drobno jeden ząbek czosnku i ok 1 cm obranego korzenia imbiru.


Marchew i kalarepę kroję w paski, szalotkę drobno siekam.

Do woka wlewam 1,5 łyżki oleju, wrzucam posiekane szalotki, czosnek oraz imbir. Całość mieszam, smażąc przez 1-2 minuty na dużym ogniu. Następnie dodaję marchew oraz kalarepę. Doprawiam 2 szczyptami przyprawy roztartej w moździerzu i odrobiną soli. Całość mieszam. Następnie dodaję pół szklanki wody. Kiedy prawie cała woda wyparuje, dodaję 2-3 łyżki miodu, 1 łyżkę sosu sojowego. W dalszym ciągu gotuję wszystkie warzywa, co chwilę mieszając. Na końcu warzywa polewam odrobiną oleju sezamowego

Gotowe warzywa przekładam na półmisek.

Teraz naleśniki.
Do miski wsypuję dwie szklanki mąki i mieszam z łyżeczką soli. Dolewam szklankę wody cały czas mieszam. Ciasto przekładam na blat i wyrabiam na jednolitą masę. Formuję wałek grubości 3 cm i dzielę na 20 równych kawałków, z których robię kulki. Biorę kulkę i maczam jedną stroną w oleju sezamowym.

Biorę drugą kulę i ściskam ją razem z pierwszą posmarowaną stroną.

Spłaszczam je...

... i wałkuję na placek średnicy ok 15 cm.


Placki smażę z obu stron na rozgrzanej żeliwnej patelni wysmarowanej olejem sezamowym.
Dzięki temu że robiłem placki z dwóch warstw przesmarowanych olejem placuszki pięknie się otworzą tworząc sakiewki.

Kaczkę kroję na plasterki i układam na talerzu.




Sos do maczania kaczki robię mieszając w proporcjach 1:1 sos sojowy z ostrygowym.

Można jeść pałeczkami zagryzając naleśnikiem lub włożyć warzywa i kaczkę do środka.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz