Lubię to

Nakladany Hermelin


Nakladany Hermelin czyli marynowany ser.
Czeska przekąska, idealna do piwa.


Potrzebujemy:
- 4 okrągłe sery camembert
- kilka marynowanych papryczek chili
- cebula
- łyżeczka ziaren jałowca lub ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- papryka słodka mielona
- 4 ząbki czosnku
- olej
- słój z dużym otworem (tak żeby serki zmieściły się w całości)


Serki kroję na pół.

Każdą połówkę nacieram mieloną słodką papryką.

Na jedną połówkę każdego serka wyciskam spory ząbek czosnku.

Serki składam lekko dociskając żeby czosnek się "rozsmarował"

Cebulę kroję w krążki.

Na dno słoja wrzucam kilka papryczek (moje są małe, więc daję trzy) i dwa liście laurowe.

Kładę ser, na nim cebulę, znowu ser, cebulę i dodaję kolejne papryczki.

Powtarzam z pozostałymi serkami. na koniec dodaję jeszcze papryczki, liście laurowe i nasiona jałowca.

Całość zalewam olejem tak aby wszystko przykryć. Trzeba chwilę poczekać aż uciekną wszystkie pęcherzyki powietrza i ewentualnie dolać oleju. Zakrywam słoik i odstawiam do lodówki na pięć dni. Można trzymać krócej (min 3 dni) lub dłużej, efekt smakowy jest inny bo ser robi się coraz bardziej dojrzały.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz