Lubię to

Curry z kurczakiem i chlebkami Naan


Najbardziej znany przedstawiciel kuchni Indyjskiej. Pyszny i prosty w wykonaniu!

Potrzebujemy
Na curry:
- 4 piersi kurczaka
- jedna duża lub dwie małe cebule
- jedna limonka
- jedna papryczka chilli
- dwa ząbki czosnku
- świeży korzeń imbiru (ok. 3cm)
- półtorej łyżki curry w proszku
- łyżeczka pieprzu cayenne
- półtorej łyżeczki brązowego cukru
- 150 ml mleczka kokosowego
- 100 ml śmietanki
- olej
- sól i pieprz
Na chlebki:
- 500g mąki pszennej
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 110g masła
- paczkę drożdży suchych
- łyżkę ziaren sezamu
- ok 150 ml wody
- sól


Kurczaka kroję na małe kawałki.

Czosnek siekam bardzo drobno.

Tak samo obrany korzeń imbiru...

...i papryczkę.

Ścieram skórkę z limonki na tarce o drobnych oczkach.

Wszystko przekładam do miski.

Dodaję sok z wyciśniętej limonki, łyżkę oleju i wszystko łączę.

Do marynaty dodaję kurczaka, dokładnie mieszam i odstawiam na ok. 10 minut.

Cebulę siekam na drobną kostkę.

Na patelni rozgrzewam dwie łyżki oleju i podsmażam cebulę aż się zeszkli.

Dodaję kurczaka i smażę aż się zrumieni.

Dodaję curry, brązowy cukier i smażę ok minutę cały czas mieszając.

Wlewam mleczko kokosowe, śmietankę, wsypuję pieprz cayenne i dokładnie mieszam.

Duszę wszystko mieszając od czasu do czasu aż sos zgęstnieje i wyłączam ogień.

Do miksera wsypuję mąkę, drożdże, dodaję cztery łyżki jogurtu, połowę masła i wyrabiam.

Po kilku minutach dodaję resztę masła i dolewam wody aż ciasto stanie się puszyste.

Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia na godzinę, następnie przekładam na blat, wyrabiam jeszcze chwilę i dzielę na osiem porcji.

Każdy kawałek wałkuję na cienki placek.

Posypuję sezamem i "wwałkowywuję" go.

Placki wrzucam na rozgrzaną patelnię aż na wierzchu pojawią się bąbelki lub spód się zrumieni.

Przekładam do rozgrzanego piekarnika z ustawioną opcją grill.

Chlebki nie do końca wyszły ponieważ z braku czasu pominąłem etap wyrastania ciast, w efekcie czego są płaskie ale nadal smaczne.

Przekładam na talerz i gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz