Lubię to

Stek z Polędwicy Irlandzkiej z Szaszłykami z Młodych Ziemniaków w Otulinie z Boczku i Pieczonym Czosnkiem


Kolejny stek, tym razem z dojrzewającej 14 dni polędwicy irlandzkiej.



Potrzebujemy:
- stek z polędwicy irlandzkiej (200g), należy go wyjąć z lodówki mniej więcej godzinę przed smażeniem żeby nabrał temperatury pokojowej
- młode ziemniaki (po 3 na szaszłyka)
- boczek w cienkich paskach
- cebula
- papryka
- główka czosnku
- dwie gałązki rozmarynu
- oliwa
- sól i pieprz




Cebulę kroję na ćwiartki.

Paprykę w dużą kostkę.

Plastry boczku kroję wzdłuż.

Ziemniaczki owijam boczkiem i nadziewam na szpady.

Dodaję cebulę, paprykę znowu ziemniaka w boczku i powtarzam.

Szaszłyki układam na blaszce, polewam oliwą, posypuję solą, obok kładę główkę czosnku a na wierzch gałązki rozmarynu.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni aż ziemniaki zmiękną (ok. 35 minut).

Stek smaruję odrobiną oliwy z obu stron.

Wrzucam na rozgrzaną patelnię.

Smażę z obu stron po 4 minuty.

Usmażony odkładam na kratkę na kilka minut a na wierzchu kładę kawałek masła.

Układam na talerzu szaszłyki, czosnek, stek (posypuję go solą i pieprzem) i gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz