Lubię to

Mazurek Marcepanowy


Nadchodzi Wielkanoc, więc obowiązkowo musi być mazurek!





Potrzebujemy:
- 300g mąki
- 400g masła
- 100 g cukru
- 1 żółtko
- 300g obranych migdałów
- 250g cukru pudru
- kwaśna śmietana
- 100g kakao
- kwaskowa konfitura
- skórka pomarańczowa do dekoracji
- amaretto



Do miksera wrzucam kostkę masła i cukier.

Ucieram na jednolitą masę.

Dodaję żółtko i dwie łyżki śmietany.

Znowu ucieram.

Dodaję mąkę.

Wyrabiam aż powstanie jednolita masa.

Formuję z ciasta kulę, zawijam w folię i odkładam do lodówki na pół godziny.

Migdały wrzucam do malaksera.

Siekam bardzo drobno.

Przekładam posiekane migdały do miksera i dodaję 150g cukru pudru.

Miksuję dolewając amaretto (ok 1 kieliszek) aż wszystko się połączy.


Z masy marcepanowej również formuję kulę, zawijam w folię i odstawiam do lodówki.

Formy do pieczenia smaruję masłem i obsypuję mąką.

Wyjmuję ciasto z lodówki rozwałkowuję cienko na oprószonym mąką blacie.

Rozwałkowane ciasto przekładam ostrożnie do foremek.

Widelcem robię w cieście dziurki.

Na wierzch kładę papier do pieczenia i wsypuję groch. W ten sposób ciasto nie urośnie podczas pieczenia i porobią się "bąble".


Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piekę ok 15-20 minut aż brzegi się zezłocą.

Upieczony blat smaruję obficie konfiturą.

Wyjmuję z lodówki masę marcepanową i wałkuję ją na grubość pół cm.

Rozwałkowaną masę układam na konfiturze, jest bardzo krucha więc niedociągnięcia po prostu uzupełniam okruchami.

Do polewy czekoladowej potrzebuję śmietanę, kakao, cukier puder i masło w proporcjach jeden do jednego.

W garnuszku rozpuszczam masło.

Dodaję kakao, cukier puder i śmietanę.

Podgrzewam na wolnym ogniu ciągle mieszając aż wszystkie składniki się połączą i masa zgęstnieje.

Gotową masę wylewam na mazurki tak aby w całości pokryła marcepan.


Pozostaje już tylko dekoracja.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz