Lubię to

Hummus


Zaskakująco dobra Libańska pasta z Ciecierzycy.


Potrzebujemy:
- 240g ciecierzycy (może być z odsączona z puszki lub sucha: namaczamy 12 godzin a następnie gotujemy w świeżej wodzie 2-3 godziny aż zmięknie)
- pasta tahini czyli 100g sezamu i 3 łyżki oliwy
- ząbek czosnku
- sok z połowy cytryny
- sól i pieprz





Sezam prażę na patelni aż lekko zbrązowieje.

Uprażony przesypuję do blendera i dodaję oliwę.

Miksuję aż uzyskam jednolitą masę (potrzeba cierpliwości) w ten sposób zrobiłem pastę Tahini, którą można wprawdzie kupić ale jak widać bardzo prosto jest ją zrobić samemu.

Dodaję ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Miksuję cierpliwie na gładką pastę.
Przekładam do miseczki i gotowe.

 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz