Lubię to

Bitki Wołowe z Kuleczkami Ziemniaczano Serowymi


Wprawdzie czasochłonne ale naprawdę proste, zdecydowanie warto! Rozpływające się w ustach bitki wołowe z chrupiącymi kuleczkami ziemniaczanymi...



Potrzebujemy:
- 0,5-1 kg mięsa wołowego (mi udało się zdobyć polędwicę brazylijską)
- 5 sporych ziemniaków
- 1 cebula
- 15dkg żółtego sera
- łyżeczka musztardy
- łyżeczka słodkiej papryki
- dwie szczypty rozmarynu
- kilka ziaren ziela angielskiego
- dwa ząbki czosnku
- mąka
- bułka tarta
- sól i pieprz
- oliwa
- ocet balsamiczny
- olej do smażenia


Mięso kroję na plastry grubości 1cm i trochę rozklepuję.

Oliwę łączę z octem balsamicznym w proporcji 2:1.
Plastry mięsa nacieram oliwą z octem, oprószam świeżo zmielonym pieprzem, przekładam do miski i odstawiam do lodówki na godzinę.





Następnie mięso obtaczam w mące.
Obsmażam chwilę z obu stron...
...i przekładam do garnka.
Cebulę kroję na pół plastry.
Smażę na patelni po mięsie.
Dodaję do garnka z mięsem razem z musztardą, zielem angielskim, rozmarynem i papryką.
Zalewam wodą i dodaję soli.
Przykrywam i duszę na wolnym ogniu godzinę do dwóch, aż mięso będzie miękkie.
Teraz obieram ziemniaki.
Kroję je w kostkę i gotuję w osolonej wodzie do miękkości.
Ugotowane ziemniaki ugniatam z dwoma ząbkami czosnknu.
Ser trę na drobnych oczkach.
Dodaję do ziemniaków i ugniatam jeszcze przez chwilę.
Gotową masę odstawiam do przestygnięcia.
Gdy już przestygnie w rękach formuję kulki średnicy mniej więcej 2cm.
A następnie obtaczam je w bułce tartej.
Co jakiś czas zaglądam do mięsa i mieszam żeby nie przywarło do dna.
Kulki wrzucam do rozgrzanego oleju i czekam aż się zrumienią.
Gotowe przekładam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Układam na talerzu mięso, polewam je sosem z duszenia, obok kładę kulki ziemniaczane i gotowe,

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz