Lubię to

Quiche Lorraine


Najbardziej klasyczna Quiche co wcale nie znaczy, że nie najlepsza :)



Potrzebujemy:
- 200g mąki
- 125g masła
- 250g wędzonego boczku pociętego w paski
- 25g sera żółtego
- 100 g koziego sera
- dwie cebule
- garść oliwek
- 3 jajka
- 200ml śmietany 18%
- jogurt grecki (ok 200g)
- łyżeczka oregano
- sól i pieprz
- 3 łyżki wody




Do miksera wrzucam mąkę, masło starty żółty ser, oregano i trochę soli.

Wszystko mieszam aż składniki się dokładnie połączą i formuję kulkę.

Ciasto zawijam w folie spożywczą i odkładam do lodówki na przynajmniej pół godziny.

Cebulę siekam na cienkie pióra.

Boczek podsmażam razem z cebulą.

Gdy boczek jest rumiany a cebula miękka, przekładam je do miseczki i odstawiam.

Okrągłą formę smaruję masłem i wykładam ciastem.

Całe ciasto nakłuwam widelcem...

...i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na ok. 20 minut.

Gdy ciasto będzie miało złocisty kolor wyjmuję je i zostawiam na chwilę do przestygnięcia.

Do miseczki wbijam jajka, dodaję śmietanę,  jogurt grecki i trochę pieprzu.

Wszystko dokładnie mieszam.

Na przestudzone ciasto przekładam boczek z cebulką.

Zalewam mieszanką jajek ze śmietaną i jogurtem.

Dorzucam poodrywane kawałki koziego sera i oliwki i znów wstawiam do piekarnika na 20 minut.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz