Lubię to

Pierogi z Sarniną


Pierogi na dziko, z farszem z łopatki sarny i grzybami leśnymi okraszone skwarkami z boczku z dzika :)



Potrzebujemy:
- 0,8kg łopatki z sarny
- 0,2kg boczku z dzika
- garść suszonych grzybów (ja użyłem borowików)
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 0,7kg mąki
- 300ml wody
- 1 jajko
- łyżka owoców jałowca
- 2 liście laurowe
- łyżeczka cząbru
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oliwy
- olej


Mięso kroję na mniejsze kawałki i gotuję w razem z owocami jałowca i liśćmi laurowymi ok 20-25 minut.
Grzyby namaczam w ciepłej wodzie.

Cebulę i odsączone grzyby siekam drobno.


Do miski wsypuję mąkę, dolewam wodę i wbijam jajko.

Wyrabiam aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przykrywam folią spożywczą i odkładam na razie.

Ugotowane mięso kroję na małe kawałki i odstawiam aż przestygnie.

Wystudzone mięso mielę w maszynce.

Cebulkę podsmażam na patelni.

Do mięsa dodaję grzyby, cebulkę, wyciśnięte ząbki czosnku, cząber, oliwę, sól i pieprz.


Wszystko dokładnie wyrabiam.

Odrywam kawałek ciasta i wałkuję najcieniej jak się da.

Szklanką wycinam z ciasta koła.

Na każde kółko nakładam łyżkę farszu...

...i dokładnie zlepiam brzegi.


Czynność powtarzam aż skończy mi się farsz (z podanej ilości składników wyszły mi 64 pierogi).

Pierogi gotuję w osolonej wodzie 3-4 minuty.

Przekładam na blachę i przelewam olejem, w ten sposób pierogi są zahartowane i można je ugotować w dowolnym momencie.
Boczek siekam w kostkę...

...i podsmażam na patelni.

Wystudzone pierogi wrzucam do gotującej się wody aż wypłyną na powierzchnię, polewam okrasą z boczku i gotowe.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz