Lubię to

Tiramisu "Panino"


Dzisiaj wspaniałe Tiramisu przygotowane przez Anię - specjalnego gościa Obiadoteki. Przepis prosto z Jej "drugiej ojczyzny" - Włoch, więc naprawdę polecam.



Potrzebujemy:
- 500g serka mascarpone
- duża paczka podłużnych biszkoptów (im grubsze tym lepsze)
- filiżanka kawy
- 1/3 szklanki cukru
- 6 jajek
- 3 łyżki likieru Amaretto
- 2-3 łyżki kakao





Na początku oddzielamy żółtka od białek.
Białka ubijamy z połową cukru.





Ubijamy do momentu aż piana będzie bardzo sztywna.
Następnie do miksera wrzucamy żółtka.

Dodajemy mascarpone.

I miksujemy dosypując resztę cukru.
Wystudzoną kawę przelewamy do miski i dodajemy amaretto.

Każdy biszkopt moczymy przez chwilę w kawie.

Następnie układamy obok siebie w naczyniu.

Biszkopty powinny być mocno nasączone kawą z amaretto ale nie na tyle żeby się rozpadały.

W misce delikatnie łączymy przy pomocy szpatuły ubitą pianę z żółtkami wymieszanymi z mascarpone.

Powstałą masą przykrywamy biszkopty.

Wierzch posypujemy dokładnie kakao.
Następnie powtarzamy wszystkie czynności robiąc drugą warstwę (namoczone biszkopty, masa, kakao).


Tak wygląda efekt końcowy :) Gotowe Tiramisu odstawiamy na ok. 3 godziny do lodówki żeby stężało.

Ponieważ zostało sporo składników, Ania zdecydowała że przygotuje jeszcze pojedyncze porcje w szklankach.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz