Lubię to

Philly Cheese Steak z Karmelizowaną Cebulką


Filadelfijska kanapka legenda, wzbogacona o karmelizowaną cebulkę.


Potrzebujemy:
- ok. 0,5kg polędwicy wołowej
- 300g sera Cheddar
- bagietkę lub małe bułki paryskie
- pomidor
- sałata
- 4 cebule
- łyżka oliwy
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- łyżka octu winnego
- 2 łyżki białego wytrawnego wina
- sól i pieprz do smaku




Polędwicę mrożę przez około godzinę, dzięki temu mogę ją pokroić na bardzo cienkie plasterki.

Cebulę obieram i kroję na połówki.
Następnie kroję w pióra.


Posiekaną cebulę przerzucam do nagrzanego garnka, dodaję oliwę i zasmażam przez 2-3 minuty.

Zmniejszam ogień, dodaję cukier, wino, ocet i duszę pod przykryciem 20 minut co jakiś czas mieszając.

W międzyczasie polędwicę pieprzę i podlewam odrobiną oliwy.

Ser ścieram na tarce o grubych oczkach.

Nie zapominam pomieszać cebuli.

Na rozgrzaną patelnię grillową wrzucam polędwicę i smażę ok 5 minut z każdej strony.
Bułki kroję na pół, pomidora w plastry, odrywam kilka liści sałaty i dokładnie myję.

Sprawdzam cebulę, powinna już zredukować swoją objętość o ok. 60%, smażę ją jeszcze trochę bez przykrycia aż będzie miała konsystencję konfitury.

Na bułkach rozkładam po równo polędwicę.

Dodaję starty ser.

Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni aż ser się zacznie topić.
 
W międzyczasie cebulą pięknie się skarmelizowała.

Wyjmuję bułki z piekarnika i rozkładam.

Do każdej dodaję pomidora...

...liść sałaty...

...i sporo karmelizowanej cebuli.

Całość przykrywam i gotowe.



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz