Lubię to

Leczo


Sycące danie kuchni węgierskiej którego przygotowanie trwa kilka chwil.


Potrzebujemy:
- 2 pęta kiełbasy
- 3-4 pomidory
- 4 małe cebule
- po jednej papryce czerwonej, zielonej i zółtej
- cukinia
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka ostrej papryki
- łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
 
 
 
 
 
 
Cebulę kroję w na pół a następnie w średniej grubości pióra.

Kiełbasę kroję na grube półplasterki.

W garnku podgrzewam olej i wrzucam cebulę z kiełbasą.

Z papryk usuwam gniazda nasienne.

Kroję w paski a następnie każdy pasek na pół.
Gdy cebula z kiełbasą się już zrumienią dorzucam pokrojoną paprykę i zasmażam razem ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Pomidory parzę wrzątkiem i obieram ze skóry.

Siekam w kostkę.

Tak samo traktuję umytą cukinię.

Pomidory i cukinię dorzucam do garnka.

Dokładnie mieszam, dodaję słodką i ostrą paprykę, odrobinę solę i pieprzę, przykrywam i duszę aż cukinia zmięknie (ok. 10 minut).

Podaję w miseczce w towarzystwie świeżego  chleba.
 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz