Lubię to

Tatar z Polędwicy Wołowej


Coś dla prawdziwych mięsożerców!
Tatar z polędwicy wołowej może się udać jedynie pod warunkiem, że mamy dostęp do świeżego mięsa. Jeśli macie zamiar kupować polędwicę w supermarkecie to lepiej od razu dajcie sobie spokój z tym przepisem ;)




Potrzebujemy (na 2 porcje):
- ok. 300-400g świeżej polędwicy wołowej
- 1 cebula
- 3-4 ogórki kiszone
- 2 zółtka
- łyżka kaparów
- sól i pieprz







Z polędwicy usuwam wszystkie błony i tłuszcz.

Kroję na mniejsze kawałki.


Mielę raz w maszynce na dużych oczkach.

Ogórki siekam na drobne paseczki.





Tak samo postępuję z cebulą.




Mięso formuję za pomocą kokilki.

Przekładam na talerz i robię na środku wgłębienie...

...w które wbijam żółtko.

Dookoła układam cebulkę, ogórka i kapary.

Podaję z solą, pieprzem i pieczywem, w ten sposób każdy może sobie skomponować taki smak i ostrość jaka mu najbardziej odpowiada.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz