Lubię to

Suflaki Jagnięce


Greckie szaszłyczki z jagnięciny. Świetnie nadają się same jako przystawka lub z dodatkiem ryżu jako danie główne.



Potrzebujemy:
- 0,8 kg udźca jagnięcego
- 1 cytryna
- 4-5 ząbków czosnku
- świeży rozmaryn, oregano i tymianek
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz







Z udźca dokładnie wykrajam kość, tłuszcz oraz błony.

Mięso kroję w kostkę.

Skórkę z cytryny ścieram na tarce na grubych oczkach.

Z reszty wyciskam sok.

Zioła drobno siekam.

Do miski wrzucam mięso, dodaję wyciśnięty czosnek, startą skórkę cytryny, zioła, sól i pieprz do smaku, oliwę i wlewam sok z cytryny.

Wszystko dokładnie mieszam, przykrywam i odstawiam do lodówki na kilka godzin.

Mięso nabijam na patyczki do szaszłyków. U mnie suflaki będą jako przystawka, więc każdy patyczek przecinam na pół i nabijam po 3 kawałki jagnięciny.

Szaszłyki wrzucam na patelnię, dolewam sos, w którym się marynowały i duszę na wolnym ogniu aż płyn się zredukuje, następnie zwiększam ogień i smażę z każdej strony aż będą ładnie zrumienione.

Przekładam na talerz i gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz