Lubię to

Makaron z sosem Bolognese


Sekretem udanego makaronu jest prostota. Oto klasyczny sos pomidorowy z mięsem :)



Potrzebujemy:
- 0,5kg łopatki wołowej
- duża cebula
- 3-4 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- świeża bazylia i oregano
- 2 liście laurowe
- oliwa
- sól i pieprz
- makaron (rodzaj wg własnego uznania)




Pomidory parzę wrzątkiem...

...i dokładnie obieram ze skóry.

Cebulę drobno siekam.

Mięso myję i kroję w kostkę.

Mielę w maszynce na grubych oczkach.

Bazylię i oregano dokładnie siekam.

Do mięsa dodaję zioła, wyciśnięty czosnek, trochę soli i pieprzu, łyżkę oliwy i mieszam.

Na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy i wrzucam cebulę. Smażę aż się zeszkli.

Dodaję mięso i smażę mieszając aż nie będzie już różowe.

Obrane pomidory kroję w średniej wielkości kostkę.

Pomidory dorzucam na patelnię, solę i pieprzę do smaku, dodaję dwa listki laurowe i duszę całość na wolnym ogniu, aż większość płynu odparuje a sos zrobi się gęsty.

Wybrany makaron gotuję wg instrukcji na opakowaniu, odcedzam, przelewam zimną wodą żeby zatrzymać proces gotowania (w ten sposób na pewno będzie al dente), nakładam na talerz, przykrywam obficie sosem i gotowe.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz