Lubię to

Kolokithakia



Rewelacyjna przekąska, cukinia smażona w cieście piwnym.




Potrzebujemy:
- 2 cukinie
- ok 200g mąki
- 1 butelka piwa jasnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- sól







Cukinię kroję na jak najcieńsze plastry, układam na papierowym ręczniku i solę żeby puściła sok.

Mąkę miksuję z proszkiem do pieczenia, odrobiną soli i piwem. Ciasto powinno być trochę gęstsze od naleśnikowego. W razie potrzeby dodaję mąki lub piwa.

Plastry cukinii moczę w cieście i wrzucam do rozgrzanego oleju.

Smażę aż z obu stron będą miały złoty kolor.

Przekładam na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i gotowe.
Tak przygotowana cukinia najlepiej smakuje z Tzatziki (przepis).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz