Lubię to

Arancini


Sycylijskie kulki ryżowe z szynką i mozarellą. Palce lizać :)



Potrzebujemy:
- ryż arborio (2 szklanki)
- kostka rosołowa drobiowa
- 3 łyżki startego parmezanu
- pokrojona w kostkę wędlina
- pokrojona w kostkę mozarella
- 1 jajko
- bułka tarta
- olej do głębokiego smażenia
- łyżka masła
- sól i pieprz



W garnku rozpuszczam masło.

Wsypuję ryż i mieszam, aż się zrobi lekko przezroczysty.


Kostkę rosołową rozpuszczam w 1 litrze gorącej wody i dolewam do ryżu.




Gotuję na wolnym ogniu mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn.

Przekładam do miski, dodaję jajko, parmezan, szczyptę soli i pieprzu.

Wszystko bardzo dokładnie mieszam.

Biorę w rękę garść ryżu, rozpłaszczam i kładę na środku szynkę i ser.

Przykrywam ryżem i ostrożnie formuję kulkę.

Kulki obtaczam w bułce tartej.

Zgodnie z Sycylijską tradycją nadaję im stożkowaty kształt.

W garnku rozgrzewam olej i smażę Arancicni aż będą miały złoty kolor.

Przekładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz