Lubię to

Żeberka pieczone w sosie BBQ z opiekanymi ziemniaczkami.


Wprawdzie przepis jest czasochłonny ale żebra przygotowane w ten sposób po prostu rozpływają się w ustach :)


Potrzebujemy:
- Pasek żeberek wieprzowych
- pół kg ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka majeranku
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- sól i pieprz
- łyżka oliwy
- sos BBQ (przepis)





Żebra gotuję aż zmiękną - ok 20 minut w osolonej wodzie z zielem angielskim i listkami laurowymi.

Ziemniaki obieram, kroję na kawałki i gotuję w osolonej wodzie aż będą na wpół surowe.


W moździerzu ucieram dokładnie majeranek, słodką paprykę, wyciśnięte ząbki czosnku, sól, pieprz i oliwę.


 Podgotowane żebra nacieram dokładnie marynatą z moździerza, kładę na brytfankę z rusztem i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 45 minut.


Ziemniaki wykładam na polaną oliwą blachę, mieszam żeby wszystkie dokładnie były nasmarowane i wstawiam do piekarnika razem z żeberkami.

 
Po 45 minutach wyjmuję żeberka, smaruję obficie z każdej strony sosem BBQ i wstawiam z powrotem do piekarnika na 30-40 minut temperaturę zwiększam do 200 stopni. Co jakiś czas sprawdzam widelcem czy żeberka są już dobre. Czas pieczenia zależy od grubości żeber i nie da się go dokładnie określić.



Gdy ziemniaczki są złote a żeberko mięciutkie wyjmuję wszystko z piekarnika i przekładam na talerz. Podaję z krążkami cebulowymi (przepis) i gotowe.


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz