Lubię to

Quesadilla



Moja ulubiona przekąska kuchni Meksykańskiej.




Potrzebujemy:
- 1 szklanka mąki pszennej
- szklanka mąki kukurydzianej
- łyżeczka soli
- oliwa
- 130ml ciepłej wody
- pierś kurczaka
- papryka
- 1/2 cebuli
- zioła ( ja użyłem bazylii i tymianku)
- pieprz cayenne
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- trochę oleju



Do miski wsypuję mąkę, dodaję sól, 3 łyżki oliwy, wodę i dokładnie wyrabiam

Wyrobione ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 30 minut.

Kurczaka kroję na drobne paseczki,

Pokrojoną pierś przekładam do miseczki, dodaję zioła, trochę soli i pieprzu, odrobinę pieprzu cayenne, łyżkę oliwy i wyciśnięty ząbek czosnku.

Dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki.


Paprykę i cebulę kroję w cienkie paski.

Ser trę na drobnych oczkach. 

Ciasto dzielę na 4 kawałki i formuję w kulki.

Wszystkie kulki wałkuję na cienkie placki średnicy patelni ( w moim przypadku 28cm)

Wrzucam na rozgrzaną patelnię i smażę z obu stron aż lekko się zrumienią.

Odkładam na kratkę żeby przestygły.

W międzyczasie smażę kurczaka.

Na nagrzaną patelnię wlewam odrobinę oleju, kładę tortillę, posypuję serem, dodaję kurczaka, paprykę i cebulę.

Całość zasypuję serem, przykrywam drugą tortillą, dociskam garnkiem wypełnionym ciepłą wodą i smażę na wolnym ogniu 2-3 minuty.

Zdejmuję garnek, obracam Quesadille i smażę jeszcze minutę.

Kroję w trójkąty jak pizzę, podaję z kwaśną śmietaną i gotowe.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz