Lubię to

Pieczone Podudzia z Kurczaka w Panierce Kukurydzianej


Soczyste i smaczne a do tego mało kaloryczne. Nic tylko jeść!


Potrzebujemy:
- 6 pałek z kurczaka (podudzie)
- szklanka śmietany lub maślanki
- szklanka płatków kukurydzianych
- szklanka bułki tartej
- pół szklanki mąki
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka pieprzu cayenne
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sól i pieprz


Do miski wlewam śmietanę, dodaję  pieprz cayenne, paprykę oliwę wyciśnięty czosnek, sól i pieprz i dokładnie mieszam

Do powstałej marynaty wkładam podudzia (dobrze żeby były całe zakryte płynem), przykrywam i wstawiam do lodówki na minimum 2 godziny.

W międzyczasie wsypuję do foliowego woreczka płatki kukurydziane i miażdżę je wałkiem.

Rozkruszone płatki mieszam z bułką tartą.

Po dwóch godzinach wyjmuję kurczaka z marynaty.

Do marynaty dodaję mąkę, 2 jajka, proszek do pieczenia i dokładnie mieszam, dosypuję mąki w razie potrzeby, chodzi o to aby uzyskać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
Kurczaka maczam w cieście i dokładnie obtaczam w panierce z płatków i bułki.
Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczeni i wstawiam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 30 minut. W połowie pieczenia obracam kurczaka.
W ten sposób kurczak będzie bardzo soczysty i aromatyczny. Ja najbardziej lubię go z ryżem arborio.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz