Lubię to

Krążki Cebulowe


Bardzo fajny dodatek do dań mięsnych, zwłaszcza kuchni Tex-Mex lub jako samodzielna przekąska.



Potrzebujemy:
- 2 duże cebule
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- olej do smażenia/frytura
- bułka tarta
- sól






Cebulę kroję na plastry grubości 1cm i dzielę na krążki.
 











W misce łącze mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaję mniej więcej pół łyżeczki soli. Obtaczam dokładnie wszystkie krążki.










Do pozostałej mąki dodaję mleko, jajko i dokładnie mieszam.












Zanurzam każdy krążek w cieście i odkładam na kratkę żeby nadmiar spłynął.











Obtaczam każdy w bułce tartej strząsając jej nadmiar.


W garnku (lub frytownicy) rozgrzewam olej i wrzucam krążki dosłownie na minutę aż zrobią się złociste.









Przekładam na ręczniki papierowe aby wchłonął nadmiar tłuszczu i gotowe.














Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz