Lubię to

Karkówka z Grilla na Trzy Sposoby


Klasyka polskiego weekendu na trzy różne sposoby :)


Potrzebujemy:
- ok. 1kg  karkówki (w zależności od ilości osób chętnych do konsumpcji)
- łyżka owoców jałowca
- świerze oregano i rozmaryn
- zioła prowansalskie
- słodka papryka
- 5-6 ząbków czosnku
- cebula
- łyżka masła
- oliwa
- butelka piwa
- sól i pieprz
- sos teriyaki (przepis znajdziecie tutaj)


Karkówkę kroję w plastry grubości 1-1,5cm
 
Marynata jałowcowo-maślana
W moździerzu ugniatam owoce jałowca z dwoma ząbkami czosnku, słodką papryką, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i odrobiną oliwy.

Dodaję masło i dokładnie mieszam.

Siekam drobno cebulę.

Biorę trzy plastry karkówki, nacieram dokładnie marynatą i posiekaną cebulą, szczelnie zamykam i wstawiam do lodówki na kilka godzin.

Marynata Piwno-ziołowa

Oregano i rozmaryn siekam.
Przesypuję do plastikowego pojemnika, dodaję 4 wyciśnięte ząbki czosnku, łyżeczkę pieprzu cayenne i sól.
Dolewam szklankę piwa i dokładnie wszystko mieszam
Do marynaty wkładam trzy plastry karkówki, dolewam piwa tak aby całość była w płynie, zamykam szczelnie i odstawiam do lodówki na kilka godzin.

Marynata Teriyaki
marynatę przygotowuję wg tego przeisu.
Pozostałe kawałki karkówki wkładam do pojemnika,  zalewam sosem teriyaki i odstawiam do lodówki na kilka godzin.

Wrzucam na rozgrzanego grilla i często obracam, aż karkówka będzie na zewnątrz rumiana a w środku soczysta.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz