Lubię to

Gofry Belgijskie


Wspaniały przysmak proso z Belgii. 



Potrebujemy:
- 270g mąki
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 7g drożdży w proszku
- 2/3 szklanki mleka
- 4 łyżki brązowego cukru
- łyżeczka cukru wanilinowego
- 100g masła
- szczypta soli




Mąkę wsypuję do miski, dodaję drożdże, jajko, żółtko, szczyptę soli, mleko i wyrabiam.

Wyrobione ciasto przykrywam szmatką i odstawiam w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.

Gdy ciasto podrośnie dodaję do niego cukier i masło.

Wyrabiam dokładnie aż będzie jednolite.

Odrywam po kawałku i wkładam do rozgrzanej gofrownicy, piekę ok 3-4 minuty aż gofry będą rumiane.

Najlepiej smakują z cukrem pudrem lub domową konfiturą :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz